Blind Höna

Sedan 2001

Wassailing: låt oss sjunga för äppelträden!

1 april 2016 | Ingen har kommenterat än

äppelträd i blom och frukt

Oh apple tree,
we wassail thee
and hope that thou will bear,
for the Lord doth know where we shall be
when apple comes another year.

So to bear well and to fruit well
merry let us be!
Let everyone take of their hats
and cry ”health!” to the old apple tree!

Här är något jag lärde mig bara helt nyligen: den engelska traditionen att tillönska äppelträden (och kanske andra fruktträd) god hälsa och riklig skörd under året. Wassail kommer från den anglosaxiska hälsningen Wæs þu hæl (”be thou hale” dvs ”be in good health”) vilket troligen betyder att seden är mer än 1000 år gammal.

Det är en vacker tanke: man talar till trädet som till en jämlike, sjunger, dansar och festar. Och med en ödmjukhet: vem vet var vi själva finns vid nästa skörd, men vi hoppas du står kvar!
Här är en inspelning från Coventry:

Ursprungligen firade man troligen träden på trettondagen. Wassailing-seden har under århundradenas lopp (som traditioner brukar) spillt ut över flera säsonger och flutit ihop med andra seder. Morris-dansen i klippet ovan är till exempel förmodligen många hundra år yngre.

Under medeltiden blev house-visiting wassail (till skillnad från den ursprungliga orchard-visiting) ett tillfälle när bondebefolkningen gick runt och sjöng för feodalherrar och besuttna, i utbyte mot öl eller cider som hälldes i stora skålar. I en del fall tycks det ha varit vänskapliga utbyten med syftet att bekräfta bandet mellan landägarna och de som brukade jorden; då sjöng man

”we are not daily beggars that beg from door to door
But we are friendly neighbours whom you have seen before”

I andra fall verkar det ha urartat till något som vi idag ser en rest av i ”tricks or treat”/”bus eller godis” på Halloween: skränande hopar av ungdomar som krävde alkohol och mat för att inte vandalisera hemmet för de stackars hemsökta.

Så småningom sammanföll wassailing med caroling, att sjunga vid jul i utbyte mot godsaker, glödgat vin eller annat. Det torde vara den mest kända formen idag. Men den ursprungliga träd-hälsnings-wassail-seden är fortfarande vanlig i södra och sydvästra England.

Och hur hittade jag det här? Eftersom jag snubblade över Kate Rusbys underbart vackra Cornish wassailing – som dock beskriver den sentida jul-varianten av traditionen. Lyssna!!

Trettondagen har varit, men det finns inget hinder att wassaila på valborg till exempel. (I en del traditioner tände man också just våreldar i frukträdgårdarna vid ceremonin, för att bränna upp gamla kvistar, löv och sly.)
Så nästa gång jag kommer ner till øyn ska jag sjunga och skåla för mina äppelträd. De kan behöva ett vänligt ord. Ett av dem förlorade en rejäl gren i vintras. De är äldre än jag, och troligen kan de överleva mig också.

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin