Blind Höna

Sedan 2001

Full kontroll över alla atomer i universum

2 maj 2016 | 4 kommentarer

Jag köpte lunch. Och fick lust att gå tillbaka med kvittot och be dem faktiskt kontrollera att kontrollkoden var korrekt:
kontrollkod
Det är onekligen fascinerande. För lasagnen för 89 kronor genereras alltså en kontrollkod på 60 tecken. Med bokstäver, siffror och till och med skiljetecken. Vad behövs den för? Vem ska kolla den och varför?

60 positioner där varje plats kan ha synbarligen sådär 40 unika värden (25 bokstäver, 10 siffror, låt oss säga 5 skiljetecken). Om jag räknar rätt är det 40 upphöjt till 60.

Det betyder att det kan finnas mer än 10 upphöjt till 96 unika kontrollkoder. Det är fler än antalet atomer i det kända universum, som brukar beräknas till 10 upphöjt till 80 ungefär. Varenda atom i hela universum kan alltså komma in på restaurangen på hörnet, beställa dagens lunch och få ett unikt identifierbart kontrollkod på sitt kvitto. (Även atomerna som ingår i kvittot alltså … hm.)

Det kan ju finnas begränsningar som jag inte känner till som gör antalet möjliga koder lägre. Men ändå: en sextio tecken lång kod som tar upp plats på kvittot, och som konkurrerar om min uppmärksamhet när jag ska kolla efter moms eller datum.

Men vem ska kolla koden och varför?

Kommentarer

4 kommentarer to “Full kontroll över alla atomer i universum”

 1. Nils
  maj 2nd, 2016 @ 21:38

  Koden finns för att minska risken för (skatte-)fusk med kassaregister. Eller möjligen för att öka möjligheten att bevisa fusk.
  Läs mer här: https://www4.skatteverket.se/download/18.7d4d4f0515244e542f5a9fd/1453733397842/SKVFS+2009+2.pdf

 2. Jonas
  maj 3rd, 2016 @ 10:27

  Tack Nils! Av dokumentet framgår att det egentligen inte är *ett* nummer, utan en rad av uppgifter som datum, företagets organisationsnummer, belopp, momssatser mm som satts ihop till en lång nummerserie och sedan krypterats. Så det verkliga antalet kombinationer blir ju mycket mindre.

  Undrar hur ofta det händer att skatteverket faktiskt går igenom kontrollkoder? Eller är det polisen som gör det, vid bedrägeriutredningar?

 3. Jonas
  maj 3rd, 2016 @ 10:31

  Det ju inte något stort problem, men en illustration till hur mycket ”information” som vi nu utsätts för.
  Är det för mycket blir det svårt att urskilja vad som är viktigt. Det gäller båda ”big data” och i vardagliga sammanhang: ett riktigt galet kvittoexempel skrev jag om här: http://www.inuse.se/blogg/jag-blir-galen-inuseful/

 4. avadeaux
  maj 3rd, 2016 @ 15:12

  Om dina beräkningar kan inte bara varje atom komma in och få ett unikt nummer en gång. Inte bara en miljard gånger. Utan tio miljoner miljarder gånger.

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin