Blind Höna

Sedan 2001

Goodbye, @jonas_blind_hen

26 maj 2017 | 5 kommentarer

Enligt en uträkning har jag varit längre på Twitter än 99,998 procent av användarna.

Jag registrerade mig på Twitter i september 2006. Då fanns inte mer än drygt 5000 användare, över hela världen. Nu över 320 miljoner.

Jag valde ett ovanligt krångligt användarnamn, med två underscore-tecken. Det var onödigt komplicerat, men vi visste inte vad Twitter skulle bli eller ens vara bra för. (Min vän Gunnar, som var snabbare än jag, reggade endast bokstaven @g som användare. Sen lät han kontot dö, för att det var ganska oklart vad man skulle ha tjänsten till.) Många har skojat om att jag var ”hen” redan 2006, men _blind_hen togs förstås efter bloggen.

Jag använde Twitter på min alldeles nya Nokia E-70: med dess utfällda tangentbord gick det suveränt lätt att aktiva.

Det var rätt kul till en början: en liten intim sfär med plats för lek med den här nya formen. Ett tag i början fick man tweets levererade som SMS. Det slutade dock snart – uppenbarligen kostade det pengar för varje SMS. Men man kunde väl se tweets i appen? Nej – kom ihåg att detta var innan iPhone (som kom i januari 2007), innan andra pekskärmstelefoner, innan Apple öppnade AppStore (juli 2008).

Men i veckan – efter 10 år, 8 månader, 2 veckor, 5 dagar, 20 timmar och 21 minuter – raderade jag mitt konto.

Twitter har helt enkelt blivit ett ställe där jag inte vill vara. Att föra debatter på twitter var nästan alltid hopplöst. Vem kan längre tro att en begränsning till 140 tecken är något bra? Ju kortare format, desto svårare att se skillnad på en galning och någon med förnuft. Det har jämnat vägen för ett konversationsklimat reducerat till påhopp, glåpord och kränkningar. Vilket i sin tur gett oss, ni-vet-vem.

Några vänner har bett mig stanna, för att bidra med ”något gott”. Det smärtar mig att göra dem besvikna. Men jag tror inte längre det är möjligt att göra gott i det formatet, i den designen och i den kontexten. Jag kommer att välja andra vägar för att göra detta goda, som kanske förväntas av mig. Det tjänar inget till att kasta gott, närande bröd, i en gödselbrunn.

Kommentarer

5 kommentarer to “Goodbye, @jonas_blind_hen”

 1. Simon
  maj 27th, 2017 @ 08:22

  Jag ger mig aldrig in i debatter på Twitter. Däremot har jag hittat vissa områden där det är en fantastisk källa till inspiration och bra länkar.

  Det har blivit mer som en RSS-läsare för mig, en funktion som jag har svårt att få Facebook att fylla.

 2. Gustav
  maj 28th, 2017 @ 18:09

  Jag håller med Simon, funkar lite som en RSS-läsare. Men ibland tas flödet över av någon dagsaktuell fråga i så hög gradd att jag upplever det som att det blir lågt signal/brus-förhållande.

  Apropå RSS kör jag fortfarande med NetNewsWire, fast inte lika ofta som förr i världen. Ett bra sätt att hålla koll på många olika saker.

  Och det där med SMS-avisering av Twitterinlägg; jag använde Jaiku ganska mycket ett tag och det plingade friskt i pre-smartphonetelefonen …

 3. Jonas
  maj 30th, 2017 @ 21:01

  Jo, det finns en del nyttigt. Men som sagt, signal/brus-förhållandet … dessutom önskar jag att alla lämnade Twitter så det bara blir en tom ekokammare för den orangefärgade.

  Jag ska kolla NetNewsWire igen. Jag har kört Feedbin, bl a för att den inte krävde inloggning via Facebook.

 4. Gustav
  juni 3rd, 2017 @ 16:17

  I tidernas begynnelse, före WordPress och Movable Type, började jag blogga med Radio Userland. Där var RSS-läsaren inbyggd i bloggverktyget.

  Idag tycker jag fortfarande att det var en ganska god idé.

 5. Facebook vs den öppna webben : Blind Höna
  juni 3rd, 2017 @ 21:42

  […] Gustav om Goodbye, @jonas_blind_hen […]

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin