Blind Höna

Sedan 2001

Slå back i maskin: det digitala är trasigt

21 maj 2017 | 3 kommentarer

gammal maskintelegraf från fartyg, visar stopp i maskin

Efter Wannacry-cyberattacken skriver amerikanska forskare vid Berkeley att de fundamentala osäkerheterna i en nu över-digitaliserad värld kräver att vi tar flera steg tillbaka:

”The slowing or reversal of digitization will be a significant headwind for the United States economy even more than for other countries, at a time and in a political environment that really can’t afford such a setback. But there is no other viable choice. You can’t fix a broken foundation by simply building more stories atop the house that rests on it.

The world spends a lot of time right now thinking and dreaming about how life will be digitized, mostly for the better. We don’t yet have a word for even a partial ’return to analog’, but we will have to start looking for one at the same time as we work to create a much more secure internet.”
Digital Insecurity Is the New Normal (NY Times, 15 maj 2017).

För ett knappt halvår sedan skrev jag i ungefär samma ärende borta på inUse-bloggen att att regeringens nya digitaliseringssatsning förbiser risker:

Shekarabis budskap, med dess signalord som ”öka” och ”snabbare” […] driver oss ännu längre in en allt mer komplicerad labyrint av system med fler och fler svagheter. Vi behöver egentligen redan idag särskilda kompetenser för att avveckla system. Den digitaliseringsflora vi har är inte hållbar. (5 dec 2016)

Relaterat: digitala pionjären Evan Williams intervjuas i NY Times om en annan fundamental trasighet hos nätet – den anti-sociala: ’The Internet Is Broken’: @ev Is Trying to Salvage It (20 maj 2017)

Kommentarer

3 kommentarer to “Slå back i maskin: det digitala är trasigt”

 1. Håkan (hakke)
  maj 21st, 2017 @ 04:49

  Justitiedepartementet presenterade i fredags sin utredning om Dataskyddsförordningen (GDPR) som i maj nästa år ersätter Personuppgiftslagen (PUL). Media uppmärksammade en sak i den 507 sidor långa rapporten, nämligen att man föreslog en nationell anpassning av åldern när barn kan samtycka till behandling av personuppgifter, till exempel på sociala media, från 13 till 16.

  Jag har bara skummat några få delar av rapporten själv, och då hittade jag en passus om att utredningen inte haft i uppdrag att utreda konsekvenserna av den förändrade lagstiftningen för privatpersoner, och en annan där man fastslår att utgångspunkten varit att organisationer i görligaste mån ska kunna fortsätta behandla personuppgifter som idag.

  Det viktigaste är tydligen inte ett stärkt dataskydd, utan att säkerställa att Sverige på intet sätt tappar fart och konkurrenskraft i den digitaliseringstrend som regeringen ser som grunden för fortsatt tillväxt. Stick i stäv med den försiktighetsprincip och krismedvetenhet som präglar citaten ovan alltså.

 2. Håkan (hakke)
  maj 21st, 2017 @ 04:52

  Edit: Man föreslog en anpassning från 16 till 13 för barns möjlighet arr ge samtycke utan föräldrars inblandning. Den. maximala sänkning av ålder som GDPR medger.

 3. Sign o’ the times : Blind Höna
  maj 21st, 2017 @ 16:44

  […] Håkan (hakke) om Slå back i maskin: det digitala är trasigt […]

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin