Blind Höna

Sedan 2001

Automatiska beslutssystem hotar demokratin och ökar ojämlikheten

1 juni 2017 | Ingen har kommenterat än


Borta på inUse-bloggen har jag en text om Cathy O’Neils bok Weapons of Math Destruction:

”Ett typiskt fel med många algoritmer, framhåller O’Neil, är att de saknar vettiga feedback-mekanismer. En algoritm för att bedöma cv:n har ingen möjlighet att ta reda på om en sökande som rensats bort sedan blir en stjärna på nästa jobb som hon faktiskt landar. Algoritmen uppdateras inte och kommer att fortsätta att skapa missledande rekommendationer.

Ett ännu värre fel är att många algoritmer skapar egna feedback-loopar, som typiskt missgynnar minoritetsgrupper: svarta, fattiga, kvinnor. Algoritmerna blir självuppfyllande: om algoritmen säger att du riskerar att återfalla i brott, döms du till fängelse, vilket är en av de tyngsta faktorerna bakom att återfalla i brott.

”Being poor in a world of WMDs is getting more and more dangerous and more and more expensive”. Men ”[it] also hammers the middle class.”
Vad kan vi göra? Utvecklingen medför konsekvenser som ”all to often passes for inevitability”, säger O’Neil. Men det kommer att krävas kamp.
Algoritmerna har blivit samhällsfarliga (11 maj 2017)

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin