Blind Höna

Sedan 2001

”His welfare is my concern” (Måndagsmusik)

17 juli 2017 | Ingen har kommenterat än

Hur kan en låt med texten ”his welfare is my concern” bli en världshit? Toppa topplistor, sälja guldskivor, göras i cover-version på cover-version?

För att klara ut det behöver vi gå tillbaka till slutet på 1800-talet.

I boken The Parables of Jesus, som trycktes 1884, berättar författaren James Wells, som var verksam inom United Free Church of Scotland, om hur han sett en liten flicka – a wee lass – kånka omkring på en baby. Någon frågade henne om hon inte var trött. Hon påstås ha förvånat svarat ”No, he’s not heavy; he’s my brother.”

Den där frasen fick ett eget liv och började ses i tryck här och där, genom decennierna. I slutet av sextiotalet kom den att användas av låtskrivarna Bobby Scott och Bob Russel. Balladen He ain’t heavy he’s my brother gavs hösten 1969 ut av Hollies, och blev en världshit. Andra artister – The Osmonds, Olivia Newton-John, Neil Diamond med flera – gjorde framgångsrika covers.

”The road is long
With many a winding turn
That leads us to who knows where
Who knows where
But I’m strong
Strong enough to carry him
He ain’t heavy, he’s my brother

So on we go
His welfare is of my concern
No burden is he to bear
We’ll get there

(…)

It’s a long, long road
From which there is no return
While we’re on the way to there
Why not share?

And the load
Doesn’t weigh me down at all
He ain’t heavy he’s my brother”

Men detta var alltså precis i slutet av 60-talet. Innan Svenska Arbetsgivarföreningen dragit igång sin stora reklamkampanj ”Satsa på dig själv” (1979). Innan Margaret Thatcher konkluderat ”there is no such thing as society” (1987). Och innan den tjackknaprande filosofen (Ayn Rand) som predikade att ”man exists for his own sake … he must not sacrifice himself to others” fick se en av sina närmaste lärjungar (Alan Greenspan) bli rådgivare till USAs president (Gerald Ford).

(För att absolut vara rättvis mot Thatcher fortsatte hon faktiskt med att säga att varje människa hade en individuell plikt att ta hand om andra människor. Men det var ju inte vad som kom att leva kvar av hennes uttalande.)

Kontentan: tiderna förändrades. ”Solidaritet” upphörde att vara ett honnörsord. Det hade knappast blivit en superhit av låten 1980.

Hollies svulstiga version med trestämmig sång är fortfarande tung.

Men det finns faktiskt en modernare version, från 2012: en stödversion för kampanjen för utredning av katastrofen på Hillsborough-stadion med två dussin världsstjärnor: Robbie Williams, Mel C, Paul McCartney:

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin