Blind Höna

Sedan 2001

Gigekonomin: människor som är mindre viktiga än du

3 december 2017 | 1 kommentar

Tiptapp
Nästan allt vad jag ogillar med gigekonomin, sammanfattat i en slogan från skitföretaget Tiptapp (klicka för stor bild).

Släng inte bort din tid, för du är viktig – till skillnad från så många andra ”någon annan”. Låt ”någon annan köra till återvinningen. Tiptappa bort skräp, bråte och dåliga samveten. Soft.”

Verkligen soft. Ett system som erbjuder medel- och överklassen tjänstefolk för en spottstyver, utan att de behöver tänka på jobbiga saker som anställning, avtal, skatt och försäkringar. Den bördan läggs helt på hämtaren, som får jobba för drickspengar. Men självklart måste hen övervakas, genom att med foto och GPS-koordinater bekräfta att hen slängt sakerna på återvinningen och inte i naturen. Skräpägaren tar inget ansvar.

I stället för avtal, ansvar och ömsesidigt förtroende, får vi alltså anonymitet, pris-rejs mot botten och kontroll. Det är något som verkligen borde ge dåligt samvete.

Vart tar den utvecklingen oss? Jag kan inte låta bli att tänka: människor vars tid kan kastas bort, kan själva sedan kastas bort.

Kommentarer

En kommentar to “Gigekonomin: människor som är mindre viktiga än du”

  1. Simon
    december 3rd, 2017 @ 16:08

    Ja, det är det här med ”horder av medborgare med noll ekonomiskt värde”. Det blir svårt att bygga ett vettigt samhälle på den synen på människor.

    http://infontology.typepad.com/infontology/2014/12/automatiseringens-råa-retorik.html

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin