Blind Höna

Sedan 2001

Why we build the wall (Måndagsmusik)

4 december 2017 | Ingen har kommenterat än

Why do we build the wall?
The wall keeps out the enemy,
The enemy is poverty,
and we build the wall to keep us free
Thats why we build the wall,
we build the wall to keep us free.

”Why we build the wall” är en sån låt som gav mig ståpäls, andnöd, klump i halsen och tårar i ögonen första gången jag hörde den.

Det känns förstås spontant som en direkt respons på Trumps utlovade mur mot Mexico. Och att den som sjunger är Hades – underjordens härskare – gör det bara symboliken ännu tydligare.

Men! Anais Mitchell skrev ”Why we build the wall” redan för drygt tio år sedan. Muren är alla murar: Berlinmuren, muren mot Västbanken, apartheid. Eller dagens blockad av flyktingar över Medelhavet. Alla försök att stänga ute De Andra, och bygga sig en illusion av trygghet i sitt eget fängelse.

”Why we build the wall” ingår i Mitchells folk-gospel-swing-opera Hadestown – en återberättelse av den grekiska myten om Orfeus och Eurydice, om Hades och Persefone. Hadestown finns som studioinspelning från 2010, och i en live-inspelning från uppsättningen i New York off Broadway 2016. Versionerna skiljer sig något åt – scenversionen är svängigare och tydligare, mer utmejslad.

Hadestown

Because we have, and they have not
Because they want what we have got.
That’s why we build the wall.

– What do we have that they should want?
– We have work and they have none!
And our work is never done,
and the war is never won
That’s why we build the wall

”Hadestown” har hittills bara uppförts i New York och i Edmonton i Canada, där den gick upp i november 2017. Den har många bra nummer, men ”Why do we build the wall” är utan tvekan höjdpunkten.

Historien om Orfeus och Eurydice är ju en tragedi. ”It’s an old song, it’s a sad song, it’s a love song …” som det sjungs i operan. ”And yet, we begin to sing it again – as if it might turn out this time.”

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin