Blind Höna

Sedan 2001

Avoska (Ersätta plast 5)

12 mars 2018 | Ingen har kommenterat än

rysk nätkasse, avoska, med ryska varor
En ännu resurssnålare nätkasse än den av konstfiber är förstås en genuin nätkasse, av knutet rep eller snöre.

Den tar ingen plats alls när den stuvas ihop, och den kan expandera till att rymma mycket stora mängder varor – och är otroligt stark.

Den här modellen var vanlig i Sovjet, och där fick den namnet avoska (авоська) – efter det ryska ordet авось, som betyder ”kanske”, ”tänk om” (ofta med nyansen av önskningar som kan gå i uppfyllelse). Bakgrunden var förstås att tillgången på många varor var ytterst ojämn i Sovjet. När man var på väg hem från jobbet kunde man plötsligt få syn på en affär som fått in något eftertraktat: Apelsiner! Toalettpapper! Inlagda gurkor! Då gällde det att köpa så mycket man bara kunde få med sig.

man bär ryska matvaror i två nätkassar

Den maximalt expanderande närkassen var då perfekt. Stephen Bullon har en bra berättelse om hur den användes: Stories behind Words: avoska på Macmillan dictionary blog.

Avoska är numera ”a thing of the past”, säger Russiapedia. ”[It] has a rather negative meaning. It tends to mean something big, shapeless, untidy.”

Men det är synnerligen orättvist mot avoskan,som är ett extremt smart och miljövänligt alternativ till plastkassar. Det går också att köpa avoskor på Etsy, t ex.

Bilder: Wikimedia commons.

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin