Blind Höna

Sedan 2001

Hugh Thompson – hjälten från Son My

17 mars 2018 | 1 kommentar

Hugh Thompson som räddade människor från son my-massakern

För exakt femtio år sedan, den 16 mars 1968, gick en amerikansk truppstyrka in i orten Son My i södra Vietnam. Där mördade de minst 347, sannolikt 504 obeväpnade och civila kvinnor, barn och åldringar. I flera fall föregicks morden av tortyr, våldtäkt och andra övergrepp.

En sådan dyster dag vill man inte påminna om mördarna, som så gott som helt slapp stå till svars för vad de gjort. I stället kan man minnas en av de få hjältarna. Helikopterpiloten Hugh Thompson, som flög över byn, såg det urskiljningslösa mördandet och insåg att en fullständig massaker på oskyldiga bybor pågick. Han landade sin helikopter, konfronterade befälet (löjtnant Calley):

Thompson: What’s going on here, Lieutenant?
Calley: This is my business.
Thompson: What is this? Who are these people?
Calley: Just following orders.
Thompson: Orders? Whose orders?
Calley: Just following…
Thompson: But, these are human beings, unarmed civilians, sir.
Calley: Look Thompson, this is my show. I’m in charge here. It ain’t your concern.
Thompson: Yeah, great job.
Calley: You better get back in that chopper and mind your own business.
Thompson: You ain’t heard the last of this!

Medan de samtalade sköt Calleys ställföreträdare ihjäl civila som drivits ner i ett bevattningsdike av truppen. Chockad lyfte Thompson.

I ett annat hörn av byn såg han panikslagna vietnameser på flykt framför amerikansk patrull. Han insåg att det bara var ögonblick innan byborna skulle mejas ner. Han satte då ner helikoptern mellan byborna och förföljarna, och gav sina besättningsmedlemmar Larry Colburn och Glenn Andreotta att öppna eld mot de amerikanska soldaterna – om de försökte skjuta mot flyktingarna.

Thompson lyckades skydda flyktingarna, och åtminstone nio civila flögs till säkerhet. Han konfronterade också en officer som ville kasta handgranater ner i byns skyddsrum, och avbröt därmed massakern.

För att ha varit en människa med ryggrad, blev Thompson mobbad, dödshotad och utfrusen i militären.

Kommentarer

En kommentar to “Hugh Thompson – hjälten från Son My”

  1. Pehr
    april 24th, 2018 @ 00:50

    While not much positive can be said about America’s actions during the Vietnam war and in the period that followed, I think it is part of the story that Thompson and his crew were later recognized both by the US military and government at it’s highest levels as heroes and are considered role models to be followed in military ethics. For example, they were awarded the Soldier’s Medal, the highest military honor not stemming from direct contact with the enemy and have been used in US military academies as examples of military ethics and bravery.

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin