Blind Höna

Sedan 2001

Först och störst: amerikanska troll

23 april 2018 | Ingen har kommenterat än

Med all uppmärksamhet på ryska manipulationer av opinionen i USA valet 2016, kan det ju tänkas att ni glömt bort den här nyheten. Från 2011.

Revealed - US spy operation that manipulates social media – syntolk se nedan

(Klicka för att se en större bild.)

Revealed: US spy operation that manipulates social media (Guardian, 17 mars 2011)

Military’s ’sock puppet’ software creates fake online identities to spread pro-American propaganda

The US military is developing software that will let it secretly manipulate social media sites by using fake online personas to influence internet conversations and spread pro-American propaganda. (…)

The discovery that the US military is developing false online personalities – known to users of social media as ’sock puppets’ – could also encourage other governments, private companies and non-government organisations to do the same.

The Centcom contract stipulates that each fake online persona must have a convincing background, history and supporting details, and that up to 50 US-based controllers should be able to operate false identities from their workstations ’without fear of being discovered by sophisticated adversaries’.

50 troll – förlåt, ”sock puppets” (handdockor) – per operatör tycks vara en betydligt högre kapacitet än ryska trollfabriker: ”I en detaljerad plan för agerandet i sociala medier föreslås att varje troll ska skapa tio Twitterkonton”, rapporterade DN om ryska desinformationskampanjer. ”Jag var tre olika bloggare, berättar Darja”. (De är Putins soldater på nätet, 5 feb 2015)

”Sock puppets” är naturligtvis en betydligt gulligare benämning är troll eller soldater. Lillstrumpa och Syster Yster, typ.

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin