Blind Höna

Sedan 2001

USAs ekonomiska historia: Debunking Adam Smith

11 juli 2019 | Ingen har kommenterat än

porträtt av adam smith och alexander hamilton

For over a century now, professional economists have taught that the ideas on which the US economy was built were those of Adam Smith.

I am going to debunk that.

En av de mest väldokumenterade essäerna jag läst på senare tid är Tony Wikrents Economics as Cultural Warfare: The Case of Adam Smith (ianwelsh.net, 29 mars 2019).

Alexander Hamilton, USAs första finansminister, såg Smiths ideer som ett sätt för Storbritannien att behålla sin makt över Amerika och utnyttja det som koloni. Han förkastade laissez faire-tanken och la istället grunden för USAs utveckling genom att låta staten ta en mycket aktiv roll.

Ironin är naturligtvis att de idag ledande makterna, med USA i spetsen, föreskriver just denna extremliberala politik för utvecklingsländerna – och motarbetar den politik som USA grundade sitt välstånd på.

Och statens aktiva roll som pådrivare av utveckling har inte upphört:

”We have here a very important, even, crucial, point: that the free enterprise system under laissez faire is actually not that innovative and entrepreneurial without the support and nurturing of government.

The left usually misses this crucial point of what Hamilton designed. Rather than the Marxist model of the means of production determining the political superstructure, what actually happens under Hamilton’s system is government support for new science and technology creates new means of production. The machine tools and machining techniques developed at the Springfield Armory after the War of 1812, became the basis for the manufacture of interchangeable parts, laying the foundation for industrial mass production. In 1843, Congress directly funded Samuel B. Morris’s development of the telegraph. Just before and during the Civil War, it was Navy research that introduced the science of thermodynamics to steam engine design. (…) Computers come entirely out of the USA government research during World War Two to create calculating machines for artillery and naval gunfire ballistics, cryptography and code breaking, flight simulation, the physics calculations of the Manhattan Project, and more. All the underlying technologies of today’s cell phone and smart phones were originally developed in government research programs.”

Hamilton sårades dödligt i en duell för exakt 215 år sedan, den 11 juli 1804. Han dog dagen därpå.

(Bilder på Smith och Hamilton från Wikipedia.)

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin