Blind Höna

Sedan 2001

Kartellen som ströp de udda tidskrifterna utreds

5 november 2002 | Ingen har kommenterat än

SVTs Kulturnyheterna meddelade på onsdagen att regeringen under torsdagen 5 december kommer att ge Konkurrensverket i uppdrag att granska den svenska tidskriftsdistributionen.
Det är i så fall på tiden. Sedan nästan tio år är tidskriftsdistributionen en monopolliknande kartell där ett par storförlag, med Bonniers i spetsen, effektivt stängt ute konkurrenter och andra oönskade tidningar från landets viktigaste försäljningsställen.
Vad som inte är lovande, är att Konkurrrensverket redan i mitten av nittiotalet granskade saken – men la sig fullständigt platt för Bonniers. Kanske lyckas man bättre under nye chefen Claes Norgren.
TV-inslaget var nog ganska svårbegripligt för den som inte redan är insatt i saken. Kulturnyheterna vågade inte riktigt tala ur skägget, och intervjun med Christian på Vagabond var inte heller särskilt klargörande.
Vill du sätta dig in i vad som hänt, kan du läsa ETCs genomgång från 1999: Tidsamskandalen – Hela den tragiska historien om hur det fria ordet blev en handlingsvara i Sverige.
Nyare ETC-artiklar i ämnet kan hittas genom en sökning på ”tidsam” på ETCs sajt.
ETCs har också en sida med externa länkar om Tidsam-monopolet (dåliga javascript, men det går att lista ut vart länkarna går).
Horst Schröder på serieförlaget Epix drabbades hårt av distributionsförbudet: Sveriges tryckfrihet i Bonniers våld är hans nästan maniskt detaljerade beskrivning av vad som hände och hur Bonnier och Tidsam bluffade Konkurrensverket.

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin