Blind Höna

Sedan 2001

3G en osäker affär

18 januari 2003 | Ingen har kommenterat än

I december 2002 drog sig Orange ur satsningen på 3G i Sverige. Tidigare samma månad berättade Oranges partner, operatören 3, att 3G-kunderna skulle räkna med att betala mycket mer än idag – minst 850 kronor i månaden.
Var hade ni kunnat läsa korrekta förutsägelser kring detta, om ni bara hade vetat var ni skulle leta?
Jo, hos det lilla konsultbolaget Flajt. Från dem kan man ladda ner en analys av 3G-utvecklingen i Sverige, gjord i oktober 2002 (men fortfarande relevant).
Analysen, som bygger på en dynamisk affärssimulering, visar att med nuvarande licensvillkor är en 3G-satsning i Sverige en dålig affär, för flera av aktörerna en näst intill omöjlig affär. Även med förändringar av licensvillkoren, som senarelagd utbyggnad och minskade täckningskrav, kommer flera aktörer ha stora svårigheter att få en rimlig avkastning på sina investeringar. För Vodafones del, till exempel, beräknar Flajt att månadsintäkten per användare (dvs den genomsnittliga telefonräkningen) måste upp från 420 till 890 kronor.
Telia är den operatör som har störst chans att klara 3G-satsningen, hävdar Flajt också.
Analysen är grundlig men framställningen pedagogisk. Ladda hem den och läs själv.

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin