Blind Höna

Sedan 2001

Guldet blev till sand

16 januari 2003 | Ingen har kommenterat än

TCO har nu lagt ut den rapport som refereras i artikeln på DN Debatt (se notisen den 13 januari). På TCOs sajt finns ett pressmeddelande för ”Hur guld blev sand” med en länk till rapporten i pdf-version. Rapporten har skrivits av professor Christian Berggren vid Linköpings Universitet.
En av slutsatserna är denna: Nya affärsidéer behöver bygga upp en stabil organisation av beställare och kunder samt kompetenta medarbetare. Riskvilligt kapital kan inte ersätta den tid detta tar att bygga upp.
En annan: Fusioner misslyckades i mer än två fall av tre. Vinnarna i stora fusioner blev bonusbelönade företagsledare, fondmäklare och investmentbanker.
För ett drygt halvår sedan refererade jag en del engelspråkigt material om ”merger mania” på Blind Höna, bland annat om jättefusionen mellan AOL och Time Warner.
I dagarna är amerikanska media fyllda av kommentarer till att Stephen Case, arkitekten bakom den fusionen, avgår som ordförande för företaget.
”It was meant to be the business equivalent of pairing Fred Astaire and Ginger Rogers”, skriver New York Times. ”AOL would give Time Warner sex, and Time Warner would give AOL class. But nothing has turned out as planned.”
Länkar (NYT):
Resignation May Help Ground a Visionary Medium
Slowed by a Flawed New Media Idea, AOL Hopes for Comeback
Which Would Have Done Better Without the Merger?

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin