Blind Höna

Sedan 2001

Nya insatser, mina damer och herrar!

30 juli 2003 | 2 kommentarer

Sedan min ironi visat sig bli verklighet, och verkligheten dessutom överträffat det hela igen, känner jag mig tvungen att framkasta en ny ide för spekulationsmöjligheter.

Mitt nya förslag är en modell där vi kan handla i … platser på lunchrestauranger!

Tänk efter: utrymme på lunchrestauranger är ett område med stor efterfrågan (i alla fall en gång om dagen). Å andra sidan är det alltid lunch någonstans på jordklotet, så förutsättningarna för en global marknad finns redan från början.

Men marknadens (lunchätarnas) reaktioner på utbudet varierar kraftigt: ibland baisse (sillbullar), ibland hausse (lammkotlett med potatisgratäng).

Att folk då bara kan gå in och sätta sig (eller stå i kö en stund) för att komma åt maten – till samma pris! – är rent perverst, ekonomiskt sett. Låt oss i stället handla med platserna!

Hugade kan då gissa på huruvida Hannas serverar något gott i morgon – det kanske ryktas om pepparrotssoppa? En riskvillig spekulant skulle kunna köpa upp alla platser och sedan sälja dem dyrare. Ett avancerat datanät tickar fram uppgifter om hur många som går in på restaurangen, i realtid, vilket gör att mäklarna kan justera priserna kontinuerligt. På jobbet sitter folk på förmiddagen och kollar hur utvecklingen är. I stället för att diskutera ”var ska vi gå och käka lunch” blir frågan ”var har du placerat dina lunchoptioner?” (”På Rolf’s kök!?!? Haha, där åkte du allt dit!”).

Detta skulle utan tvekan bidra till tillväxten – både omsättningen av pengar och datasystemsutvecklingen skulle höja BNP. Restaurangerna själva skulle också kunna dra nytta av pengarna – här finns en hel affärsmodell som det skulle föra för långt att gå in på här.

Men dessutom skulle vi kunna glädja oss åt nya varianter på rubriker som ”ABBs aktie upp trots kraftig kvartalsförlust” (DN 30 juli ), till exempel:

Nisses korvs aktier upp trots kraftig maginfluensa
Tiotals personer blev av med sitt maginnehåll efter lunchen i går, men ändå steg Nisses korvkiosk på lunchbörsen.
– Maginfluensan var trots allt inte lika kraftig som vi hade räknat med, säger en analytiker till Blind Höna…

Så, vi får väl se om ett år, då?

Kommentarer

2 kommentarer to “Nya insatser, mina damer och herrar!”

  1. Peter Parnes
    juli 30th, 2003 @ 09:07

    Underbart!

  2. Bengt O.
    juli 15th, 2005 @ 09:49

    I min skoningslösa och förbittrade kamp mot rövarkapitalismen och speciellt mot croupiererna i aktiemarknadens ädelkasino (bra va’?) hittade jag idag (15/7 2005) tillbaks till detta underbara inlägg.
    Tackar, tackar. Och nu: tillbaks till nutiden!

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin