Blind Höna

Sedan 2001

With God on our side

7 juli 2003 | Ingen har kommenterat än

I torsdags, på USAs nationaldag, berättade DN om kontroversen kring domaren i Alabama som låtit hugga de tio budorden i granit och ställt upp utanför sin rättssal. En federal domstol har beslutat att detta strider mot konstitutionen och att de ska tas bort. Medborgarrättsorganisationer applåderar, men, meddelande DN, ”andra (…) frågar sig upprört vad som kommer att förbjudas härnäst – ska ”In God we trust” raderas från de gröna dollarsedlarna?”
Som om de funnits där sedan urminnes tid? Men så är det inte.
Inte förrän 1955 blev det lag på att alla USAs sedlar och mynt måste bära mottot ”In God we trust” (vissa mynt hade haft inskriptionen tidigare). Förslaget hade väckts av den demokratiske Texas-senatorn Lyndon B Johnson (som åtta år senare blev president när John F Kennnedy mördades, och mannen som ”eskalerade” USA in i fullt krig i Vietnam).
Året därpå, 1956, ersatte ”In God we trust” officiellt det ursprungliga mottot från den amerikanska statens grundande, ”E Pluribus Unum” (ungefär ”Enade av många”). Ungefär vid samma tid infördes ”so help me God” i domareden, och liknande trosbekännelser i andra ritualer.
Detta var mitt under det kalla kriget och skräcken för den ”gudlösa” kommunismen. Allt var en del av en bred kampanj för att ”kristna” det amerikanska samhället, där en av grundstenarna ju var religionsfrihet och åtskillnaden mellan kyrka och stat.
Aktivt ate… förlåt, brighta amerikaner försöker faktiskt också få bort dessa motton från sedlar och samhällets olika institutioner. En del gör det handgripligen, genom att korsa över det på alla dollar de får.

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin