Blind Höna

Sedan 2001

Journalistik år 2889

31 augusti 2003 | Ingen har kommenterat än

”Nu kan du i mobilen se nyheter, sport, modereportage eller musikvideos. Och framför allt; du ser dem medan de fortfarande är färska och i rörliga bilder”, lockar telefonoperatören 3.

Och Sydsvenska Dagbladet hade helsidesannonser för sina nya tjänst med nyheter till telefonen.

Det tog bara 114 år – inte 1000, som Jules Verne trodde:

Ur ”En amerikansk journalists dag år 2889”:

”Alla känner denna revolutionerande metod för nyhetsförmedling, som möjliggjorts av telefonens fantastiska snabbhet. Varje morgon ”talas” Earth Herald, i stället för att, som i forntiden, tryckas.

Den kombinerade telefonen och telefoten är en annan av vår tids underverk! Trots att överförandet av tal med hjälp av elektricitet var urgammalt, hade man först helt nyligen också lyckats överföra bild.

Om ni nu vill veta allt om Earth Heralds ägare arbetsdag, inbjuds in härmed att följa honom under denna dag, den 25 juli 2889.

Han gick först in i följetongsförfattarnas sal.
Det var en mycket stor sal, täckt av en genomskinlig kupol. I ett hörn stod ett antal telefonmaskiner, med vilkas hjälp Earth Heralds hundra författare gladde den entusiastiska läsekretsen med hundra kapitel i hundra olika kärleksromaner. (…)

Francis Bennet [fortsatte] sin inspektionsrunda och gick in i journalisternas rum. Hans ettusenfemhundra journalister satt framför lika många telefoner och vidarebefordrade till prenumeranterna de nyheter som under natten löpt in från alla delar av världen.
Denna ojämförligt effektiva nyhetsförmedling har ofta beskrivits. Förutom sin telefon, har varje journalist framför sig en serie omkopplare, som gör det möjligt för honom att koppla in en önskad telefot-linje. Sålunda kan prenumeranten inte bara höra händelsen beskrivas, utan också se den. När det handlar om ”diverse fakta” som redan har inträffat när de beskrivs för prenumeranten, vidarebefordras enbart de viktigaste detaljerna via stillbilder.(…)

Innan han lämnade journalisternas rum, tog han upp en annan fråga med en speciell grupp intervjuare. Han vände sig till den journalist som specialiserade sig på berömdheter och sade – Har ni intervjuat president Wilcox?
– Ja, mr Bennet, och jag meddelar allmänheten att han med säkerhet lider av en utvidgning av magen, och att han för närvarande underkastar sig en noggran rening av sina inre organ.
– Utomordentligt. Och hur går det med lönnmördaren Chapmann? Har ni intervjuat jurymedlemmarna som ska döma honom?
– Ja, och alla är överens om att han är skyldig. Han kommer inte ens att ställas inför juryn, utan blir avrättad innan han blir dömd.
– Utmärkt! Utmärkt!

När Francis Bennets räknemaskin den kvällen sattes i arbete, beräknades den dagens förtjänst till 250.000 dollar – 50.000 mer än föregående dag.
Journalistens arbete i slutet av det tjugonionde århundradet är sannerligen intressant!”

Publicerad februari 1889 i The Forum.

På svenska i Sam J Lundwalls antologi ”Den fantastiska romanen 1” (Gummesons Grafiska 1972).

Relaterat på Blind Höna: Politik år 2889, 31 aug 2003

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin