Blind Höna

Sedan 2001

Vår nye magister?

30 augusti 2003 | 3 kommentarer

Tage ErlanderTage Erlander kom med i krigsårens samlingsregering 1944 som ”konsultativt statsråd”. I den ”riktiga” socialdemokratiska regeringen året därpå blev han utbildningsminister (fast det hette ecklesiastikminister på den tiden). När Per Albin Hansson dog 1946 blev Erlander partiledare och statsminister.



Olof PalmeOlof Palme var också först ”konsultativt statråd” (1963), därefter kommunikationsminister, men 1967 blev han utbildningsminister. Från den posten efterträdde han Tage Erlander som partiledare och statsminister två år senare.



Ingvar Carlsson Ingvar Carlssons debut kom i Olof Palmes första regering – som utbildningsminister. Efter mordet på Palme 1986 blev Ingvar Carlsson partiledare och statsminister.



Göran PerssonGöran Persson kom med i regeringen 1989 med titeln skolminister. När Ingvar Carlsson avgick blev Göran Persson, som då blivit finansminister, partiledare – och statsminister.

Efter EMU-omröstningen är det väl inte otroligt att Göran Persson börjar överväga sitt återtåg. Om ja-sidan förlorar har han lidit ett stort personligt nederlag. Om ja-sidan vinner är det väl tänkbart att han vill sluta ”på toppen”, och gå till historien som den som förde Sverige in i valutaunionens tredje steg.



Tomas ÖstrosTomas Östros kom in i regeringen 1996, först som biträdande finansminister, men har sedan 1998 varit utbildningsminister.



Allvarligt talat –
vem annars
skulle de kunna ta?

(Foto av Östros och Persson: Pawel Flato)

Kommentarer

3 kommentarer to “Vår nye magister?”

  1. David Pettersson
    augusti 30th, 2003 @ 12:18

    Jag tror på Pär Nuder som runner-up. Han får väl bli utbildningsminister i ommöblering i höst och sedan finns det två kandidater.

  2. Håkan
    augusti 31st, 2003 @ 01:23

    Mina pengar ligger på Anna Lindh, faktiskt.
    Jag tror inte det finns nåt mönster i vem de väljer, utöver att personen måste vara något sånär klyftig och ledartyp.

  3. Hardy
    augusti 31st, 2003 @ 20:07

    Håkan sa: ”Jag tror inte det finns nåt mönster i vem de väljer, utöver att personen måste vara något sånär klyftig och ledartyp.”
    Hardy: Då har de ju misslyckats på sistone…

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin