Blind Höna

Sedan 2001

Arvsskuld

25 april 2004 | 5 kommentarer

Enligt Johan Ehrenberg – i radions Gomorron världen idag – har alla män en kollektiv skuld för förtrycket av kvinnor. Vi är födda med den, kan inte undgå den, och det spelar ingen roll vad vi gör.
(Ursprunget till debatten tycks vara Ehrenbergs artikel ”Fjöl av grabbar” på ETC:s webb.)
Jag måste erkänna att jag inte förstår. För mig blir det teologi. Lika obegripligt.
Men om det nu är så att vi alla har skuld, har jag ett förslag till lösning – en beprövad lösning, faktiskt. Låt oss korsfästa Johan, på det att han ska utge sig för våra synder. Så får vi väl se om han också uppstår på tredje dagen.
(På ETC webb finns också flera läsarreaktioner på artikeln. De är inte länkade från den först artikeln – ett vanligt problem på många webbar.)

Kommentarer

5 kommentarer to “Arvsskuld”

  1. Chadie
    april 25th, 2004 @ 11:49

    Håller inte med Ehrenberg alls. Som tjej har jag upplevt lika mycket förtryck från andra tjejer eller tanter. Har upplevt killar och män som mer stöttande och positiva i många situationer än tjejer. Tycker att männen har ett förtryck av varandra också.

  2. Johan Svensson
    april 25th, 2004 @ 12:15

    Det där är en gammal beprövad metod. Visa lite kristen kärlek och arrangera en stening till döds i ditt kvarter!

  3. Carina
    april 25th, 2004 @ 23:47

    Hej,
    Första gången för mig härinne på ”Blind Höna”, efter ett tips från Chadie (Chadie.nu) hos Monica (”Mitt Aktuellt”).
    Johan Ehrenberg (och ETC) känner jag till sedan länge. Min uppfattning är att Johan E har en rad bra åsikter! ETC tillhör ofta min lektyr.
    Jag håller med om att Johan E den här gången verkar en aning…förvirrad. Jag gör det. Dock: visst finns det ett strukturellt manligt förtryck av kvinnor! Den grundtesen är självklar för iaf mig!
    Men det betyder inte att alla kvinnor är ”utan skuld”.
    Det betyder inte att alla män ”bär skuld”.
    Och det betyder inte heller! – vilket är lite vad den Johan som kommenterat ovanför mig kommer in på – att det bara är att slänga ur sig ett antal mantran så att man sedan kan slå sig ned med kvällstidningen i lugn och ro (och glömma allt vad kvinnoförtryck heter, eftersom man ”sagt/skrivit det rätta”)…vilket väl (enl min uppfattning) lite är vad Johan E gör i sin artikel nu. ”Skenhelighet” brukar det väl kallas? Eller håller Johan E på att bli lite gammal och trött?

  4. J E Thelin
    april 26th, 2004 @ 05:06

    Har ETC en egen webb? De är inte en sajt på den världomspännade webben, då?
    Att använda ”webb” när man menar sajt, webbplats eller webbsida är bara onödigt förvirrande, om än helt i linje med många svenska förkortningar där bara det beskrivande förledet får stå kvar, istället för det grundande substantivet. Skillnaden mellan det här fallet och t.ex. ”anabola” är att ”webb” redan finns som etablerat ord, med en annan betydelse.
    Jag köper ETC ibland, men när jag såg omslaget med nåt liknande det Ehrenberg skriver här så blev jag bara trött. Det är en sak att provocera för att väcka debatt, men det är en helt annan att gå på så hårt att man får alla som står ens nästan på samma sida (i detta fall de som är emot kvinnoförtryvk av män) att se ut som idioter per association.

  5. ellen
    december 6th, 2005 @ 01:08

    herregud kan folk sluta kommentera saker de inte har någon aning om. Johan Ehrenberg är en fin människa som faktist kämpar emot saker som sexism och rasism i vårt samhälle!
    Ett förtryck mot kvinnor i samhället innebär inte att alla män medvetet förtrycker kvinnor. Det är klart att både män och kvinnor förtrycker kvinnor eftersom det är inbyggt i systemet. Men faktum kvarstår att det är män som tjänar på den värld vi har idag där kvinnor ej har samma rättigheter, ej tjänar lika mycket pengar och får utstå fruktansvärda omskärelser, våldtäkter, trafficking våld i hemmet o.s.v. för att bryta ner detta så enkelt som jag kan. Försök inte att sätta er över flera års forskning. Män är inte idioter men har SJÄLVKLART ett ansvar och en arvsskuld som man inte kommer ifrån. Precis som vi vita har i förhållande till andra raser och det skäms jag inte för att säga eftersom jag tar mitt ansvar.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin