Blind Höna

Sedan 2001

Kampanj för svenskt snus i Ryssland

14 december 2004 | 1 kommentar

sjvedskij_snus.jpg
Idag kommer EU:s domstol med besked om snus fortfarande ska vara förbjudet inom EU.
När Sverige förhandlade om medlemskap i EU fick vi ett undantag från förbudet. Men snus får inte exporteras från Sverige till andra EU-länder (undantaget Danmark, enligt
DN
).
Däremot satsar den svenska snustillverkaren Swedish Match på export till länder utanför EU – till exempel Ryssland, där annonskampanjen ser ut som en tecknad variant av den svenska reklamen för mellanölet i mitten av 60-talet. ”Svenskt snus – när det är omodernt att röka”, meddelar affischen, och tillägger ”ta reda på allt på www.snus.ru”.
Den gula hälsovarningen underst på affischen fungerar faktiskt som ytterligare en reklam för snuset. Där står det nämligen ”Det ryska hälsoministeriet varnar: Rökning skadar er hälsa.” (min kursivering)
Samtidigt, på det andra halvklotet, är det andra försäljningsargument som gäller. På den amerikanska marknaden sänker Swedish Match priset på snuset Timber Wolf med 30 % – en ”ompositionering” som gör ett lågprismärke av snuset.

Kommentarer

En kommentar to “Kampanj för svenskt snus i Ryssland”

  1. Annica Tiger
    december 15th, 2004 @ 18:59

    Cigarettindustrin jublade nog när EU tog beslutet att förbjuda snus. Men cigaretter, tuggtobak och en form av torrt snus får säljas? Vad nu som skiljer torrt snus från det fuktiga snus vi svenskar brukar vet jag faktiskt inte.
    Såklart de måste ge sig ut på andra marknader och anpassa sig efter dem. De vill ju också tjäna pengar. Jag ser framemot den dagen då dråpslaget kommer för cigarettindustrin, som säkert har några fingrar i syltburken i detta beslut som togs i EU. En vacker dag kanske cigaretter förbjuds att säljas, Bhutan är väl första landet ut med detta?
    Annica

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin