Blind Höna

Sedan 2001

Interaktionsdesign i nya medier: lyssna på Jonas

26 januari 2006 | 3 kommentarer

Torsdag den 2 februari kommer jag att föreläsa på Stockholms Akademiska Forum i Kulturhuset, vid Sergels torg, på temat Interaktionsdesign i nya medier.

Rubriken verkar kanske lite snävt teknisk, så jag tänkte försöka vidga begreppet lite. Det här är vad jag lovat prata om:

Ny teknologi blir inte alltid vad deras uppfinnare föreställt sig.

Thomas Alva Edison trodde inte alls på att fonografen skulle användas för underhållning. Han föreställde sig många seriösa användningsområden – som att spela in människors sista vilja på dödsbädden för att undvika arvstvister. Så det blev ett annat företag som gjorde succé med försäljning av musik.

Å andra sidan trodde en del i telefonens barndom också tvärtom: i Wien fanns telefonkiosker runt om i staden där man kunde lyfta på luren och lyssna på den just pågående operaföreställningen. Få föreställde sig att vanligt folk skulle ha något vettigt att säga till varandra – och att någon skulle vilja lyssna.

Det är inte tekniken som är svår att förutsäga. Det är människors sätt att interagera med den.

Idag är vi ett decennium in i det nya mediet internet. Blev det som vi trodde då, i början, för tio år sedan? Hur har vi människor förändrat teknologin under den tiden? Hur kommer vi att göra det i framtiden?

Kommer det vi menar med ”medier” ens vara avlägset likt vad vi lägger in i ordet idag? Kommer det att vara meningsfullt att tala om ”läsare”?

Hur kommer rollfördelningen mellan produktion och distribution av innehåll att förändras? Vem kommer att välja, sortera, prioritera, redigera det som distribueras? Kommer vi att interagera mera – kommentera, citera, redistribuera, ”upp-masha”, blogga, annotera, kritisera?

Jag ska prata klockan 15.30.

Det är Södertörns Högskola som ordnar en serie föreläsningar och aktiviteter på Stockholms akademiska Forum mellan den 2 och 5 februari.

Välkomna!

Kommentarer

3 kommentarer to “Interaktionsdesign i nya medier: lyssna på Jonas”

  1. jonas
    januari 27th, 2006 @ 06:54

    Bara att komma!

  2. Lars
    februari 1st, 2006 @ 00:46

    Kan man få texten till ditt anförande? Verkar intressant, men jag har ingen möjlighet att komma..
    /Lars

  3. Bengt
    februari 3rd, 2006 @ 05:06

    Tack för en bra föreläsning, Jonas. Trevligt ämne och insiktsfullt som vanligt om Media i dag och hur vi interagerar med det.

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin