Blind Höna

Sedan 2001

Alla kvinnor var bjudna

11 april 2015 | 1 kommentar

Intill Brooklyn Central Library ligger Brooklyn Museum. Där finns en slående pendang till bibliotekets nakna muser.

The Dinner party på brooklyn museum

Klicka på bilden för att se den i större format på Flickr.

Judy Chicagos The Dinner Party är en ikon inom feministisk konst. Det är en uppdukad bankett som hyllar 1038 kvinnor genom historien – vetenskapsmän, musiker, konstnärer, drottningar, författare, visionärer, filosofer (några mytiska gudinnor är också inbjudna). 39 av dem har fått plats vid ett triangulärt bord; de övriga 999 har fått sina namn på kakelplattor på golvet.

Det är verkligen ett monumentalt verk, lika monumentalt som bibliotekets entre. Borden är sammanlagt 45 meter långa. Varje plats har en unikt dekorerad festtallrik, underlägg, bordduk med mera för att beskriva den person som det dukats för.
Elisabeth den förstas plats vid bordet
Verket innehåller alltså broderi, keramik, kakel, målning… Ett jättearbete som Chicago inte kunde göra själv; ett team av 129 frivilliga bidrog efterhand till jobbet.

Vi har idag en debatt om att kvinnor är osynliga i historieskrivningen och -undervisningen. The Dinner Party hade exakt det konstaterandet som drivkraft. Chicago påbörjade verket 1974, och det stod klart 1979. Det är 36 år sedan.

Varför tar det sån tid? Huvudsakligen för att feminism var ett radikalt projekt, och det tog borgerligheten trettio år att inse att det fanns en poäng i att inte diskriminera kvinnor.

Kommentarer

En kommentar to “Alla kvinnor var bjudna”

  1. Alla kvinnor var nakna. : Blind Höna
    april 12th, 2015 @ 14:32

    […] Men bara några hundra meter från biblioteket finns en modernare gestaltning. Taggar: art deco > blogg100 > brooklyn > feminism > usaKategori: Tidens gång, […]

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin