Blind Höna

Sedan 2001

Kom ihåg Joe Hill

4 april 2015 | Ingen har kommenterat än

Vi lever i en tid där de ekonomiska orättvisorna och ojämlikheten i västvärlden är tillbaka på samma nivå som början av 1900-talet. Arbetarnas rättigheter har pressats tillbaka kraftigt, och ser ut att vara än mer hotade i framtiden.

Men kanske har vi nått en vändpunkt. Till och med konservativa tänkare i USA säger nu att facket behövs, och att arbetarna har för lite makt i förhållande till arbetsgivarna.

I början av 1900-talet verkade Joe Hill som fackföreningsagitatör, poet och framför allt sångare i USA. Hans sånger inspirerade bland andra Woody Guthrie och Bob Dylan.
Hill var invandrare från Sverige, där han föddes som Joel Hägglund i Gävle. 1915 avrättades han i Salt Lake City, anklagad för två mord. Rättegången mot honom var med all säkerhet riggad och Hill var oskyldig. Hans sista ord var ”Sörj inte – organisera er.”

Nu planeras en manifestation för att högtidlighålla Joe Hills minne, i september i USA. Jag har backat projektet på Kickstarter:

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin