Blind Höna

Sedan 2001

Migrant Mother – Florence Owens Thompson

6 mars 2021 | Ingen har kommenterat än

Langes porträtt av Florence  Owens Thompson, aka Migrant Mother

Idag för exakt 85 år sedan – den 6 mars 1936 – tog Dorothea Lange den ikoniska bilden av ”The Migrant Mother” – en del av dokumentationen av hur den stora depressionen drabbade framför allt lantarbetare. Här är mycket sevärd film på 11 minuter om historien bakom fotot, och vem hon egentligen var: Florence Owens Thompson.

Fastän bilden är en av världens mest sedda, är det många som inte noterat att det är fyra personer på bilder: Florence har sin nyfödda dotter Norma Lee i en filt knät.

Depressionen skapade en armé av desperata människor som reste runt för att hitta arbete, dokumenterade även i John Steinbecks The Harvest Gypsies och Vredens druvor. Det är inte svårt att hitta paralleller med den kringresande arbetskraftsreserv av äldre amerikaner med otillräckliga pensioner som idag reser omkringfrån påhugg till påhugg. De dokumenterades i boken Nomadland av Jessica Bruder; nu adapterad till en halv-dokumentär film med Frances McDormand.

Lange arbetade på uppdrag av den statliga Farm Security Administration; hennes bilder är därför i så kallad public domain och kan publiceras fritt.

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin