Blind Höna

Sedan 2001

Guldkompassen: lyckliga er som inte läst den ännu

17 mars 2005 | 2 kommentarer

guldkompassen.jpgHäromveckan reades Bärnstenskikaren, den sista delen av Philip Pullmans trilogi om ”den mörka materien” ut för 19 kronor i bokhandlarna. Jag tittade på boktraven och suckade lite över att böckerna om alethiometern, guldkompassen, kommit så i skymundan för den omåttligt överreklamerade Harry Potter.
Nu – när Pullman fått Astrid Lindgren-priset – lär de väl raskt prismärkas upp; men förhoppningsvis kommer den och de tidigare delarna Guldkompassen och Den skarpa eggen också att tryckas i nya upplagor (fast man kan ladda hem första kapitlet som pdf). Och så kan man ju hoppas att National Theaters uppsättning av trilogin ”His dark materials” i London (en dubbel helaftonsföreställning, två gånger tre timmar!) förlängs; sista uppsättningen är annonserad till den 2 april och alla biljetter nästan slut…
Det är bara att säga: lyckliga er som ännu inte läst om Lyra, Will, Pantalaimon, Iorek Byrnison, Ioufur Raknison, Serafina Pekkala, Lee Scoresby, zyjenarna…
Några sajter:
Den officiella Dark Materials-sajten hos förlaget Random house
Philip Pullmans egen sajt
BBCs radiodramatisering
IMDB om den kommande filmatiseringen
Några fan-sajter:
Bridge to the stars
www.darkmaterials.com
www.hisdarkmaterials.org
(Jag skrev kort om Pullman för två år sedan, i notisen Sparvhök.)
Uppföljning: lyckliga er eller lyckliga ni?

Kommentarer

2 kommentarer to “Guldkompassen: lyckliga er som inte läst den ännu”

  1. Johan Anglemark
    mars 18th, 2005 @ 09:19

    Hmm, håller med om Pullman. Men ska det verkligen vara objektsform efter ”lyckliga”? Är inte det imperativt? Jag säger i alla fall inte ”lyckliga dej!”.

  2. Emma
    mars 19th, 2005 @ 14:36

    Ha! nu kan du fira triumf. Som jag med min lilla Kay-varning. (Fast mest med Elfriede Jelinek, jag skrev om hennes Bambiland i DN redan i april 2004). Men den här gången sa jag bara ”Vem?” när Pullman vann priset. Men då kan jag trösta mig med ditt argument – jag har honom ”kvar”. Tack för det!

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin