Blind Höna

Sedan 2001

Guldkompassen: lyckliga er som inte läst den ännu

17 mars 2005 | 2 kommentarer

guldkompassen.jpgHäromveckan reades Bärnstenskikaren, den sista delen av Philip Pullmans trilogi om ”den mörka materien” ut för 19 kronor i bokhandlarna. Jag tittade på boktraven och suckade lite över att böckerna om alethiometern, guldkompassen, kommit så i skymundan för den omåttligt överreklamerade Harry Potter.
Nu – när Pullman fått Astrid Lindgren-priset – lär de väl raskt prismärkas upp; men förhoppningsvis kommer den och de tidigare delarna Guldkompassen och Den skarpa eggen också att tryckas i nya upplagor (fast man kan ladda hem första kapitlet som pdf). Och så kan man ju hoppas att National Theaters uppsättning av trilogin ”His dark materials” i London (en dubbel helaftonsföreställning, två gånger tre timmar!) förlängs; sista uppsättningen är annonserad till den 2 april och alla biljetter nästan slut…
Det är bara att säga: lyckliga er som ännu inte läst om Lyra, Will, Pantalaimon, Iorek Byrnison, Ioufur Raknison, Serafina Pekkala, Lee Scoresby, zyjenarna…
Några sajter:
Den officiella Dark Materials-sajten hos förlaget Random house
Philip Pullmans egen sajt
BBCs radiodramatisering
IMDB om den kommande filmatiseringen
Några fan-sajter:
Bridge to the stars
www.darkmaterials.com
www.hisdarkmaterials.org
(Jag skrev kort om Pullman för två år sedan, i notisen Sparvhök.)
Uppföljning: lyckliga er eller lyckliga ni?

Kommentarer

2 kommentarer to “Guldkompassen: lyckliga er som inte läst den ännu”

  1. Johan Anglemark
    mars 18th, 2005 @ 09:19

    Hmm, håller med om Pullman. Men ska det verkligen vara objektsform efter ”lyckliga”? Är inte det imperativt? Jag säger i alla fall inte ”lyckliga dej!”.

  2. Emma
    mars 19th, 2005 @ 14:36

    Ha! nu kan du fira triumf. Som jag med min lilla Kay-varning. (Fast mest med Elfriede Jelinek, jag skrev om hennes Bambiland i DN redan i april 2004). Men den här gången sa jag bara ”Vem?” när Pullman vann priset. Men då kan jag trösta mig med ditt argument – jag har honom ”kvar”. Tack för det!

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin