Blind Höna

Sedan 2001

Varför blundade journalisterna för islam-hatet?

24 juli 2012 | 2 kommentarer

När nyheterna från Utøya började strömma över oss för precis ett år sedan, fick jag en otäck känsla av deja vu. Herregud, det det här var ju vad jag läst om flera år tidigare.

Hösten 2004 snubblade jag över något för mig då okänt: islamafoba hatsajter på nätet.

Jag upptäckte att en pseudonym, ”Ali Dashti”, publicerade engelskspråkiga referat och översättningar av artiklar ur svenska tidningar. Där beskrevs det hur ”muslimer” bedrev ”krig”mot ”svenskar”. Överfall, våldtäkt, mordbrand. Inbördeskrig på samma nivå som i Afghanistan rasade i Malmö, och snart skulle Sverige ha fallit samman till ett tredje världen-land. Och så vidare.

Vad jag upptäckte var också att ”Dashti” subtilt och konsekvent hade förfalskat de svenska artiklarna. Ord hade ändrats, små tillskott gjorts, valörer ändrats. Det var skickligt hopsatt propaganda: baserad i verkligheten, men slutresultatet förvridet.

Strax därpå hittade jag pseudonymen Fjordman, som gjorde exakt samma sak. Det fanns så stora likheter i hur de skrev och hur de gick till väga i sina förfalskningar, att jag blev övertygad om att de var samma person. Om inte, hade de i alla fall exakt samma modus operandi, hämtade sitt material från samma svenska källor, var baserade på samma ort och fick samma kommentarer (som de inte tog avstånd i från).

En stor mängd internationella engelskspråkiga läsare/islamofober tackade i kommentarerna Dashti och Fjordman för att han ”avslöjade” hur det verkligen stod till i Sverige. De hade också förslag på vad man borde göra:

”Show old berserker rage towards invaders and drive them out of Malmo.”
”Europeans can – and will – resolve this. The only issue is how bloody it’s going to be.”

I juli 2011 fick vi ett smärtsamt besked om hur blodigt det blev.

Nu till det mest intressanta. När jag hösten 2004 upptäckte de förfalskade artikelreferaten på de islamofoba sidorna, skrev jag till de journalister på svenska medier (bland andra Aftonbladet och Sydsvenskan) som fått sina texter förvanskade och förfalskade. Jag bifogade länkar.

Döm om min förvåning: Jag fick inga svar.

För mig var det obegripligt. Ingen verkade bry sig.

Det fanns ett hedervärt undantag: Ulf Nilson i Expressen, som svarade i ett mejl:
”Mitt varmaste tack för att du förde detta till min kännedom. Som vem som kan läsa kan konstatera hatar jag inte muslimer – däremot fanatiker. Att bli utnyttjad av islamhatare känns jävligt nedsmutsande. Jag funderar att skriva en krönika som skarpt fördömer denna hatpropaganda, inkl förfalskningar. Har du tips på sajter att komma med.”

Det är ju intressant, med tanke på att Nilsson några år senare skrev en hårt kritiserad krönika som verkade spela islamofoberna rakt i händerna.

Jag skrev rätt många blogginlägg den där hösten. Inget gav några synbara avtryck i gammelmedier.

Senhösten 2004 visade också Fox News en serie reportage om det påstådda inbördeskriget i Malmö och den påstådda ”explosionen av muslimsk invandring”. Inte heller där kom några särskilt snabba eller starka motbilder från de svenska medierna.

Dagen efter attentaten på Utøya kom en uppgift i svang: Det är Fjordman som är mördaren! Det dementerades ganska raskt. Men det visade sig att Anders Behring Breivik kopierat den allra största delen av sitt ”manifest” från Fjordmans texter.

Efter några dagar framträdde Fjordman i en intervju med NTB. Han – som egentligen heter Peder Jensen – sade sig vara chockad och utan ansvar.

Men vem som helst som läst Fjordman kunde se att han inte tog avstånd från de kommentatorer som förordade blodbad.

”Det kan hända att jag bloggar igen, men inte inom överskådlig framtid och inte som Fjordman” sade Jensen i intervjun. (Här missade journalisten synbarligen följdfrågor: Vilka andra psedonymer har du använt? Du kommer alltså att fortsätta skria under pseudonym?)

Det verkar nu populärt i medierna att skylla Breivik på ”cyberrymden” eller på Facebook. Jag undrar om inte journalister och opinionsbildare borde rannsaka sig själva en aning. Varför uppmärksammade vi inte Eurabia-propagandan tidigare? Varför analyserade vi inte deras propagandatrick? Varför redovisade vi inte uppmaningarna till blodbad?

Kommentarer

2 kommentarer to “Varför blundade journalisterna för islam-hatet?”

  1. När journalisterna struntade i bloggarna med islam-hatet | Den svenska blogghistorien
    juli 24th, 2012 @ 21:24

    […] Idag postade jag ett inlägg på Blind Höna: Varför blundade journalisterna för islam-hatet? […]

  2. Mållgan
    juli 25th, 2012 @ 05:33

    Någon finansierar dessa grupper, det är ju uppenbart att det handlar om politisk propaganda. Vem finansierade t ex Fjordman, så att han kunde skriva på heltid? Och vart befinner sig han nu? Han har ju uppenbarligen lämnat Norge. Även i Sverige finns det ju uppenbarligen ett antal personer som på heltid skriver kommentarer på nyhetssidor och på forum, ofta under flera olika identiteter, de lär ju inte alla arbeta ideologiskt, utan även här kommer det in pengar, från någon som uppskattar det politiska budskapet.

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin