Blind Höna

Sedan 2001

Ön Krim

7 mars 2014 | 2 kommentarer

Omslag till Vasilij Aksionovs roman Ön Krim

När ryska trupper invaderar Krim känns det nästan lika absurt och overkligt som i Vasilij Aksionovs roman Ön Krim (1979, på svenska 1984).

Men Krim är väl en halvö, ingen ö? Ja, i vår verklighet.

Men Ön Krim är en alternativ värld där Krim skiljs från det ryska fastlandet av ett brett sund. I romanens värld undgick ön oktoberrevolutionen och är en rik, glittrande hyperkapitalistisk fristat utanför det grå Sovjetlandet, som Taiwan utanför Kina. Här bor ättlingarna till inbördeskrigets vita generaler, gamla ryska adelssläkter …

Trots det vill en del av befolkningen ändå återförenas med det historiska moderlandet, driven av en irrationell mystisk tro på den heliga ryska historien – vilket också känns märkligt aktuellt idag.

Och på slutet kommer kommer den sovjetiska invasionen, med hangarfartyg och fallskärmssoldater.

Aksionov var född i Sovjet men tvingades emigrera i början av 80-talet (just när han skrivit Ön Krim). Romanen kunde självklart inte publiceras i Sovjet. Aksionov slog sig ner i Washington. Han dog 2009.

Kommentarer

2 kommentarer to “Ön Krim”

  1. Per
    mars 7th, 2014 @ 22:43

    Lite märkvärdigt är det ju att den nyligen självutnämnde premiärministern på Krim också heter Aksionov…

  2. Jonas
    mars 7th, 2014 @ 23:59

    Ja, herregud Per, det tänkte jag inte på … !!

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin