Blind Höna

Sedan 2001

Trettondagsmorgonläsning

6 januari 2015 | 1 kommentar

Förstås, Anders Forssells och Anders Ivarsson Westbergs debattartikel i DN: ”Bryt den onda trenden och ta kontroll över byråkratin”. Den vill jag koppla till Fem sorters ökande administration och till min DN-artikel om hurSverige är på väg mot en administrativ infarkt.
Kommer säkert att skriva mer om boken borta på javlaskitsystem.se.

I samma härad: Ökad kontroll skapar misstro mot lärarna (Skolvärlden, 4 jan 2015) om Kristina Hanssons avhandling. Intressant för att den verkar peka på den koppling mellan teknikövertro och ökande byråkratisering som ofta missas.

”– Statliga policytexter var översållade med uttryck om att skolan med automatik skulle bli mycket bättre om lärarna bara tog till sig den nya tekniken, säger Kristina Hansson.
Nu tycker hon det är dags att tänka om.
– Nu har vi haft new public management i svensk skola i 20 år och under de åren har skolresultaten sjunkit. (…)
– Istället för att se med tillit till kontrollerna, är det dags att se med misstro på kontrollerna och sätta tilliten till människorna.”

Vid sidan om: Hugh Howey om digitala bokprenumerationer. Människor läser inte mycket:

”2014 was the year subscription reading services finally gained attention. (…) Many of us have wondered how these companies make money (…) The answer is some combination of gym membership and a steady inflow of venture capital. Scribd reports that the average subscriber reads just one book a month. So the plan here is to make money off people who forgot they joined a thing until they see a charge on their credit card sometime down the road and work up the energy to cancel.

If people do end up using subscriptions in a way that makes them cost-effective for the reader, it’ll either mean these companies will lose money or the payments to publishers and authors will have to go down. Just this week, news of another round of funding for Scribd.com comes in. $22 million more in venture capital raised. This, and a combination of low usage from subscribers, should keep them viable for quite some time without doing to authors what music subscription services have done to other artists, which is to severely reduce their pay.”
Where Do We Go From Here?(5 jan 2015)

Slutligen: Aktivister använde pocket-oh-projektor för att projicera kritiska meddelanden på väggarna till konferens om ekonomi. Första gången?
The protesters who are trying to upend the ‘fantasy world’ of economics (Washington Post, 5 jan 2015)

Kommentarer

En kommentar to “Trettondagsmorgonläsning”

  1. Thomas Eriksson
    januari 7th, 2015 @ 20:43

    Det skulle vara intressant att få belyst vad några av de värsta byråkratiska påhitten kostat och kostar respektive bidrar till värdeskapandet. T.ex miljöbalken! Massor med byråkrater och politiker i statliga verk, länsstyrelser, kommuner, landsting. Massor med pålagor på företag och enskilda. Hämmande på entreprenörskraft och tids- kostnadskrävande utredningar, försenade affärsidéer osv,,,

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin