Blind Höna

Sedan 2001

The trouble with goats and sheep

2 mars 2016 | 1 kommentar

Grace är tio år och hennes granne, mrs Creasy, har plötsligt försvunnit. Alla grannarna på den helt vanliga brittiska förortsgatan är först förbryllade. Sedan blir de alltmer oroliga – inte för Margaret Creasy, men för sin egen skull. Om polisen kommer hit rotar, tänk om de …

En del böcker plockar man upp bara för att de är så fasansfullt snygga. The troble with goats and sheep har ett reliefpräglat omslag. Det var ett tag sedan man såg sånt. Kanske är det konkurrensen från e-böcker som gör att man utnyttjar en fysisk egenskap som skärmar inte har? Well. det funkade på mig …

I vilket fall som helst är Joanna Cannons debut riktigt läsvärd. Berättarperspektivet skiftar: dels de vuxna grannarna, dels Gracie och hennes bästa kompis Tilly som bestämmer sig för att hitta … nej, inte den försvunna mrs Creasy, utan en annan gäckande figur. Och de måste leta i alla husen på gatan; även det ominösa nummer elva som alla vuxna varnar dem för.

Det handlar om vem som är ”vanlig” och vem som är ”ovanlig”, vem som är god och vem som är ett monster. En ovanlig mix av psykologisk deckare och familjekomedi. Plus nostalgi: boken utspelas 1976 och anglofilen kommer att dregla över åtskilliga noggrant redovisade sorters kakor och godis. Den klättrar på bestsellerlistorna just nu; jag blir inte ett dugg förvånad om historien dyker upp som tv-serie i fyra välgjorda brittiska avsnitt om något år.

Uppdatering: Typ så, ja – The fortune of goats and sheep (Blind Höna, 28 mars 2016)

Kommentarer

En kommentar to “The trouble with goats and sheep”

  1. Anna T
    mars 2nd, 2016 @ 09:37

    Bra tips, tack!

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin