Blind Höna

Sedan 2001

”Windswept”: rom, action och fackmedlemskap

26 oktober 2016 | Ingen har kommenterat än

omslag för windswept och like a boss
Padma Mehta kan vara den enda hjältinnan i en science fiction-roman som är … facklig organisatör.

Om det ger dig en stark längtan att hellre läsa telefonkatalogen från 1983, vänta lite! Windswept” av Adam Rakunas är en actionroman i rasande tempo, där Padma blir skjuten, slagen, jagad, utpressad och anklagad för mord. Hon blir upphissad i rymden, måste simma i kloakerna, jagas av containerkranar, dyker bland jättebläckfiskar, gömmer sig i sopbilen … när allt hon egentligen vill är att dra ner gardinerna i sin lya och njuta ett glas Old Windswept sockerrörsrom i mörkret.

Världen i Windswept – en lite struntplanet ute i kanten av den befolkade rymden – får dig förmodligen att tänka på miljön i filmen Blade Runner. Det är industriellt, det är rostigt, trasigt, nerslitet; det luktar dieselolja och sopor. Och sockerrör: planetens stora resurs och exportvara är odlingen av sockerrör, som i stora stinkande och heta raffinaderier omvandlas till plast, dieselbränsle … och en smula rom. Bränslet exporteras ut i omloppsbana med den jättelika rymdhissen.

Men det finns inga androider i den här miljön. Bara människor. Windswept är något så ovanligt som en sf-roman om människor som faktiskt jobbar. Människor som vill byta skift, har problem med sin arbetsmiljö, som sparar för att kunna dra sig tillbaka, som njuter av en kumara-kaka …

Själva facket – The Union – ser vi faktiskt inte så mycket av; det handlar nästan bara om Padma själv. Men de tre stora mega-monopolföretagen som behärskar nästan hela galaxen och som håller sina anställda under slaveriliknande kontrakt – där loggan tatueras in på kinden – får desto mer utrymme.

När romanen börjar tror Padma att hon ska kunna rekrytera trettiotre avhoppare från multijättarna. Det visar sig, förstås, bara vara början på en intrig som handlar om något helt annat. Och snart måste Padma rädda inte bara sin planet utan hela den kolonialiserade rymden från utplåning.

Rakunas är inte naiv: inte heller Unionen är snövit. Men i och för sig är det klart var han har sympatierna. Uppföljaren, boken ”Like a boss”, inleds med det här citatet på första sidan (länkarna är mina):

”What the woman who labors wants is the right to live, not simply exist — the right to life as the rich woman has the right to life, and the sun and music and art. You have nothing that the humblest worker has not a right to have also. The worker must have bread, but she must have roses, too. Help, you women of privilege, give her the ballot to fight with.”
Rose Schneiderman, at the 1912 Lawrence textile strike

De kvinnliga textilarbetarnas kamp i början av 1900-talet ledde bland annat fram till den moderna synen på arbetsmiljö, till internationella kvinnodagen – allt behandlat här på bloggen tidigare. Och en rolig sak är att nästan alla de viktiga personerna i boken är kvinnor. (Och därför klarar den Bechdel-testet med råge.)

Väl värd att läsa; lite utmanande i början när vi kastas rakt in i Padmas värld utan särskilt mycket förklaringar om hur den fungerar. Men det klarnar efterhand. Rakunas har skapat en mycket speciell läsupplevelse – och boken nominerades i år till det prestigefyllda science fiction-priset Philip K Dick Award.

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin