Blind Höna

Sedan 2001

Bokhandel lönsam genom att drivas som bokhandel

4 februari 2017 | Ingen har kommenterat än

Brittiska bokhandelskedjan Waterstones åter lönsam – ”thanks in part to a bold decision to run each branch like a local bookshop”.(Balancing the books: how Waterstones came back from the dead, Guardian, 3 feb 2017)

Enligt vad Guardian skriver, har kedjan sagt upp de centrala avtalen med stora förlag, som tidigare fick köpa plats i butikerna för mass-marknadsföring. Kedjan har dels satsat på ett eget gemensamt val av ”Månadens bok”, vald utifrån kvalité – ofta från mindre förlag och en del tämligen okända författare. Dels har lokala föreståndare fått mycket större frihet att välja sitt eget sortiment – ”because what sold in Hampstead might not go down well in the Highlands”.

Receptet verkar ha fungerat. Men man har också minskat antalet affärer, minskat antalet anställda och sänkt löner. Slutresultatet är dock att kedjan finns kvar, och att de anställda blivit entusiastiska bokälskare igen – snarare än månglare av masstitlar.

Relaterat: Ursula K Le Guin’s speech at National Book Awards, 2014:
”In 2014, [Le Guin] attacked publishers, including her own, for treating books as commodities. ’The profit motive often is in conflict with the aims of art. We live in capitalism,’ she told an audience of science-fiction luminaries at the 2014 US national book awards. ’Its power seems inescapable. So did the divine right of kings. Any human power can be resisted and changed by human beings. Resistance and change often begin in art, and very often in our art – the art of words.'”’Books aren’t just commodities’ (Guardian, 20 nov 2014).

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin