Blind Höna

Sedan 2001

”Make America Great Again”: Obehagligt träffsäker nära-framtiden-dystopi från 1990-talet

5 februari 2017 | 4 kommentarer

octavia butler with her two books about earthseed
USA vacklar under torka, orsakad av klimatförändringar, och under en ökad ekonomisk ojämlikhet. En demagogisk presidentkandidat lanserar sig som den som ska rädda nationen. Under mottot ”Make America great again” predikar han en återgång till ”traditionella kristna värderingar”, och går till frontalangrepp mot minoriteter och icke-kristna religioner. I sitt Inauguration speech manar han fram bilden av ett land i förfall och elände, och utlovar krig mot utmålade fiender.

Låter det obehagligt bekant? Octavia Butlers Parable of the Sower och Parable of the Talents kom ut 1994 respektive 1998.

Jag sträckläste böckerna; de är inte bara framsynta utan riktigt bra litteratur. Något av det bästa jag läst på länge. Så har den andra boken också vunnit Nebula-priset för bästa science fiction-roman.

Men det är en väldigt jordbunden science fiction. Huvudpersonen, den unga svarta kvinnan Lauren Oya Olamina, drivs på flykt när hennes hem och familj utplånas i ett blodigt upplopp. Hon försöker grunda ett jordbrukssamhälle på Californiens norra kust, och samtidigt skapa en ny sorts livsåskådning eller religion, kallad Earthseed. Vilket leder till konfrontationer med presidentens lojala anhängare, som tagit på sig att rensa upp i landet: band av beväpnade ”crusaders” terroriserar oliktänkande och minoriteter.

Vad Butler skulle säga om dagens president vet vi inte: hon dog 2006, bara 58 år gammal. Men så här skriver Kameron Hurley i The Geek Feminist Revolution:

”… writers like Octavia Butler crafted stories that feel eerily prescient of our present moments with books like Parable of the Sower and Parable of the Talents not because they were fortune tellers, but because trumpism – corrupt confiscation of wealth, overbroad policing powers, discriminatory hiring practices, impunity for violent abusers – has been a daily fact of life for brown people, women and queer people.”
(från Women and African-American sf writers created trumpist dystopias because they were beta testing trumpism, Boingboing 12 dec 2016.

Uppdatering: Nasa döper Perseverances landningsplats efter Octavia Butler (Blind Höna, 7 mars 2021)

Kommentarer

4 kommentarer to “”Make America Great Again”: Obehagligt träffsäker nära-framtiden-dystopi från 1990-talet”

 1. Tanja
  februari 5th, 2017 @ 23:45

  Jag började läsa den igår efter lite fjärrlånande (finns tydligen bara på ett bibliotek i Norge, och det kan man ju tycka vad man vill om). Språket är fantastiskt, och absolut något av det bästa jag har läst i genren. Tack för tipset i julas!

 2. Jonas
  februari 6th, 2017 @ 09:23

  Kul att du gillade den! Jag impades jättemycket av personteckningen – psykologiskt mycket rik, djup och nyanserad. Väldigt trovärdiga och sammansatta personer.

 3. Pia
  februari 6th, 2017 @ 09:48

  Köpt!

 4. Anna
  mars 21st, 2017 @ 07:58

  Lagt på (evighetslånga) läslistan!

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin