Blind Höna

Sedan 2001

Bats of the Republic

17 april 2018 | Ingen har kommenterat än


Kort sammanfattning på svenska av Bats of the Republic: mer form än innehåll. På engelska: overthunk.

Rent designmässigt är BOTR delikat formgiven. Som en ask med en massa spännande chokladpraliner i helt nya smaker. Den innehåller reproducerade ”brev” från tidigt 1800-tal …

… journalanteckningar handskrivna på modernt kollegieblock …

… djurskisser från en forskningsresande i Texas för 200 år sedan ..

… och till och med en annan bok  i boken – – ”The Sisters Grey”, reproducerad uppslag för uppslag:

Och insidan av skyddsomslaget visar sig vara till en helt annan bok, vrängd ut och in och bak och fram!

Så, visst är även detta en meta-bok.

Historien är också till en början fascinerande. Vi kastas mellan två tidsplan, ett 200 år tillbaka i tiden, det andra 200 år in i framtiden. Så småningom blir frågan om ”framtidsskildringen” är en bok i boken, en science fiction-historia skriven på 1800-talet? Eller är det äldre tidplanet en historisk tillbakablick från framtiden?

Det är fascinerande till en början, men sedan börjar Dodson trassla in sig i sin egen konstfärdighet. Båda historierna börjar halta, rent litterärt: människorna i dem utvecklas egendomligt eller inte alls. Bra uppslag kastas fram men dör snabbt, viktiga trådar knyts inte ihop. Intrigen går inte ihop, och så småningom planar mystifikationerna ut i ett ganska stort ”jaså”.

Så storyn är inget man minns Bats of the republic för. Men den är bitvis rolig läsning – för designen. Det jag kommer att minnas bäst är nog den finurliga lilla fladdermus-symbolen i texten. Den indikerar helt enkelt en tyst paus i dialogen – från ett kort fladdermus-vingslag, till flera.

En bra sak med boken: Delar av intäkterna går till att försöka hejda sjukdomen white nose syndrom, en svampinfektion som dödat miljoner fladdermöss.

Inte så relaterat egentligen: The Bat in the Hat (Blind Höna 16 april 2018)

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin