Blind Höna

Sedan 2001

Bats of the Republic

17 april 2018 | Ingen har kommenterat än


Kort sammanfattning på svenska av Bats of the Republic: mer form än innehåll. På engelska: overthunk.

Rent designmässigt är BOTR delikat formgiven. Som en ask med en massa spännande chokladpraliner i helt nya smaker. Den innehåller reproducerade ”brev” från tidigt 1800-tal …

… journalanteckningar handskrivna på modernt kollegieblock …

… djurskisser från en forskningsresande i Texas för 200 år sedan ..

… och till och med en annan bok  i boken – – ”The Sisters Grey”, reproducerad uppslag för uppslag:

Och insidan av skyddsomslaget visar sig vara till en helt annan bok, vrängd ut och in och bak och fram!

Så, visst är även detta en meta-bok.

Historien är också till en början fascinerande. Vi kastas mellan två tidsplan, ett 200 år tillbaka i tiden, det andra 200 år in i framtiden. Så småningom blir frågan om ”framtidsskildringen” är en bok i boken, en science fiction-historia skriven på 1800-talet? Eller är det äldre tidplanet en historisk tillbakablick från framtiden?

Det är fascinerande till en början, men sedan börjar Dodson trassla in sig i sin egen konstfärdighet. Båda historierna börjar halta, rent litterärt: människorna i dem utvecklas egendomligt eller inte alls. Bra uppslag kastas fram men dör snabbt, viktiga trådar knyts inte ihop. Intrigen går inte ihop, och så småningom planar mystifikationerna ut i ett ganska stort ”jaså”.

Så storyn är inget man minns Bats of the republic för. Men den är bitvis rolig läsning – för designen. Det jag kommer att minnas bäst är nog den finurliga lilla fladdermus-symbolen i texten. Den indikerar helt enkelt en tyst paus i dialogen – från ett kort fladdermus-vingslag, till flera.

En bra sak med boken: Delar av intäkterna går till att försöka hejda sjukdomen white nose syndrom, en svampinfektion som dödat miljoner fladdermöss.

Inte så relaterat egentligen: The Bat in the Hat (Blind Höna 16 april 2018)

Kommentarer

Kommentera

Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se och ett engelskspråkigt syskon på stupidsystem.org.

Arbetet med bokprojektet "Den svenska bloggens historia" bloggas på blogghistorien.se.

RSS-flöde

Sök

Admin